Direktlänk till inlägg 13 augusti 2012

Ceberal pares eller CP?

Av Emelie Garman - 13 augusti 2012 11:03

 Cerberal Pares vad är det? Dem flesta har nog ingenaning men det är ett ord som många av oss använder varje dag fast man säger förkortningen CP.

Oordet används av väldigt många som ett skällord, jag hör detta från mina kompisar dagligen det är allt från "min dator är helt CP" eller "Jag är så trött på han, han är helt jävla CP" o.s.v

Oftas brukar inte jag ta illa upp eftersom jag vet att det inte på nått sätt är menat mot mig men något som förvånar mig är när man försöker förklara för någon vad som egentligen menas med ordet CP och så brukar ja säga att ´jag har en CP- skada och de bemöts ofta med " du är ju inte CP, du ser hel normal ut" eller " eller du som är så söt"

Att hela tiden behöva förvara sin diagnos kan i bland bli lite jobbigt och tjatigt..  jag förstår inte att det kan va så svårt för folk att förstå att CP har ingeting att göra med om man svårt att förstå och tolka saker omkring dig. En CP- skada kan yttra sig på många olika sätt, det kan vara så att du kan ha problem med ett ben eller så kan du ha  svårt med talet mem detta betyder inte att du inte förstår men de finns inget som säger att man kan ha både en CP skada och samtidigt ha svårt att förstå, tolka eller förmedla information, du kan te x ha autism och en CP-skada men det är fortfarande två helt olika diagnoser!!!


LITE FAKTA

"Cerebral pares, förkortat CP, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar.

Skadan drabbar områden i hjärnan som styr eller förmedlar signaler för kroppens rörelser och ger därför rubbningar i rörelseförmågan. Rörelsehindret orsakas av en skada eller utvecklingsrubbning då hjärnan fortfarande är omogen.

Om händelsen som orsakat CP-skadan har inträffat före födseln kallas det prenatala, om det hände runt födseln perinatala. Sker det därifrån och fram till två års ålder kallas det istället för postnatala. Skadorna inträffar under graviditeten eller i samband med förlossningen eller den första tiden därefter.

Förutom rörelsehinder kan det inverka på till exempel tal, syn och hörsel men detta kan förändras efter träning och habilitering.

De vanligaste orsakerna till CP är syrebrist och blödningar i hjärnan. Beroende på var den sitter och när skadan skedde visar den drabbade olika symptombilder. Vad som är generellt är dock att barn med CP har försenad motorisk utveckling. De flesta får mer eller mindre nedsatt muskelkontroll, men det varierar mycket. Vissa har ibland små hinder, är bara lite klumpiga, medan andra har kvar mycket lite viljestyrd motorisk aktivitet och kan knappt röra sig alls"

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cerebral_pares

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie Garman - 29 april 2014 13:45


    En liten film på när jag ska försöka ta mig in på Max i Trolhättan  ...

Av Emelie Garman - 16 maj 2013 10:22

Alla vet vi ju att det ska gå snabbt när man ska kliva av och på tåget men som rullstolsburen är det inte alltid så lätt att vara snbb om inte tekniken fungerar och när jag pratar om tekniken menar jag dem hjälmedel som finns för att underlätta när m...

Av Emelie Garman - 15 maj 2013 09:12

När jag och en kompis ska besöka ett av Trollhättans gym möts vi av en banderoll som är placerad framför hissen. Min kompis drar upp mig för trapporna och vi frågar tjejen i receptionen "är hissen sönder?" Och hon svara "nej" Så jag frågar henne då v...

Av Emelie Garman - 23 januari 2013 13:13

Jag tycker det fungerar alldels utmärkt att åka  buss  när man sitter i rullstol, så länge det inte är snö ute.. Detta gör det väldigt mycket svårare, då är det inte frågan om kommer jag att kunna ta mig på bussen? utan kommer jag kunna ta mig till...

Av Emelie Garman - 14 november 2012 10:05

Jag var i Göteborg måndag och tisadag denna vecka, jag tog mig till centralstationen med tåg vilket jag tycker fungerar hur bra som helst med hjälp av ledsagning men när du sedan ska ta dig vidare med spårvagn blir det genast svårare. Jag skulle åka ...

Ovido - Quiz & Flashcards